The best gluten-free bread!
In Nederland vond ik het erg moeilijk om goed glutenvrij brood te vinden. Ik kon het alleen in verpakt brood vinden, maar het leek in de verte op de smaak van brood: knapperig, zacht, smaakvol. Dus besloot ik dat er maar één optie was: zelf glutenvrij brood bakken!
Experimenteren met brood bakken
Ik begon te experimenteren met recepten met verschillende ingrediënten, lang rijzen en met verschillende kookmethodes, totdat ik het beste recept vond om een glutenvrij brood te krijgen dat zich prima kan meten met brood met gluten, namelijk net zo lekker.
Het resultaat was verbluffend. Het glutenvrije brood bakken was ontzettend goed gelukt want het brood is namelijk heel erg lekker! Ik kan niet meer zonder, en mijn vriendin ook niet!
Probeer het ook!
ps. Geen zin om zelf te bakken? Bestel in de shop!
Glutenvrij brood
Equipment
- mengkom
- oven
- Koelkast
- Afdekfolie
- Braadpan (voor in de oven)
Ingrediënten
- 280 gr Glutenvrij meel bij voorkeur met guar gum of xanthan gum
- 20 gr Aardappelzetmeel
- 290 gr Warm water
- 3 gr Verse gist
- 5 gr Zout
- 15 gr olijfolie extra vierge
Instructies
- Meng het meel en het aardappelzetmeel een paar minuten. Zorg dat er geen klontjes ontstaan.
- Los de gist op in het water en voeg het toe aan de eerder gemengde meel.
- Voeg het zout toe.
- Voeg de extra vierge olijfolie toe als het deeg glad is.
- Laat het deeg 1,30 / 2 uur rusten bij kamertemperatuur, ongeveer 18/20 graden. Zet het daarna 12 uur in de koelkast.
- Neem het deeg na 12 uur uit de koelkast en giet het in een ander bakje dat met olie is ingevet. Laat 2 uur rusten bij kamertemperatuur. Tip: je kunt ook in plaats van olie bakpapier gebruiken. Hiermee til je dan straks gemakkelijk het deeg in de braadslee.
- Zet de oven aan met de braadslee erin op 250 graden en verwarm minimaal een half uur
- Leg het brood in de braadslee. Doe de deksel er op en bak voor minimaal 40 minuten.
- Controleer na 40 minuten de bereiding en als de bovenkant van het brood nog steeds niet goed gaar is, bak dan nog 5 minuten in de grillmodus op 250 graden, zonder deksel.
- Laat het brood een uur afkoelen voordat je het aansnijd. Eet smakelijk!
Notities
En recept gelukt?
Als het recept goed gelukt is en het ziet er lekker uit, maak een foto, plaats deze op instagram of facebook en tag me met @giancarlosfoodlab, want dat maakt mijn dag helemaal goed.
Probleem?
Als je hulp nodig hebt met het recept, stuur me dan een foto en de uitleg van het probleem via Instagram, Facebook of e-mail.
Dan probeer ik mee te denken waar het mis is gegaan.