Het echte glutenvrije volkorenbrood
Nadat ik glutenvrij witbrood had gemaakt, wilde ik proberen glutenvrij volkorenbrood te maken. Ik hoopte dat een glutenvrij volkoren brood net zo lekker zou zijn als het volkorenbrood waar ik zo van houd.
Het recept is heel eenvoudig. Ik heb een Italiaans glutenvrij volkorenmeel gebruikt, omdat het een van de weinige meelsoorten is waarvan ik heb zeker weet dat het ook volkoren is.
Probeer zelf ook glutenvrij volkorenbrood te maken met dit recept, je zult versteld staan van het resultaat!
Eet smakelijk!
Ps. Geen zin om zelf te bakken? Bestel dan hier een heerlijk volkorenbrood in de webshop!
Volkorenbrood
Equipment
- oven
- Bakpapier
- Garde
- mengkom
Ingrediënten
- 500 gr Glutenvrij meel bij voorkeur met guar gum of xanthan gum
- 500 gr Water
- 6 gr Verse gist
- 5 gr Zout
- 1 lepel Honing
- 2 lepel Olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel? Rijstmeel
Instructies
- Meng het meel een paar minuten. Zorg dat er geen klontjes ontstaan.
- Los de gist op in het water en voeg de honing toe.
- Voeg het water toe aan de bloem en meng voor een paar minuten.
- Voeg het zout toe en als laatste de olie.
- Kneed een paar minuten zodat het deeg glad deeg wordt.
- Laat het deeg 5-6 uur rusten, zodat het volume verdubbelt.
- Neem het deeg en vorm een bal. Als het teveel plakt, bestuif met een beetje rijstmeel. Snijd in de bovenkant met een mes en laat een paar minuten rijzen.
- Bak 25 minuten op 220 graden en vervolgens 20 minuten op 180 graden.
Notities
En recept gelukt?
Als het recept goed gelukt is en het ziet er lekker uit, maak een foto, plaats deze op instagram of facebook en tag me met @giancarlosfoodlab, want dat maakt mijn dag helemaal goed.
Probleem?
Als je hulp nodig hebt met het recept, stuur me dan een foto en de uitleg van het probleem via Instagram, Facebook of e-mail.
Dan probeer ik mee te denken waar het mis is gegaan.
Beste Giancarlo,
Een 100% volkoren meelmix heb ik helaas nog niet kunnen vinden. Ik zou graag jouw recept eens maken, want het volkoren brood op de foto ziet er echt lekker en luchtig uit. Welk merk volkoren glutenvrij meel gebruik jij? Alvast bedankt voor je reactie, groetjes Annemieke
Hoi Annemieke,
Sorry voor mijn wat late reactie. Ik ben druk geweest met het opzetten van mijn eigen restaurant
Ragazzi Italiani en het bijhouden van de website van Giancarlos Foodlab heeft een klein beetje stil gelegen. Ik ben nu ook bezig met het maken van hele lekkere glutenvrije pizzas.
Om je vraag te beantwoorden: ik gebruik geen kant-en-klare mix, maar ik meng mijn volkorenmeel zelf, ik gebruik: bruinerijstmeel, tapioca, aardappelzetmeel, sorghomeel, maismeel en ook guargom voor de elasticiteit van het brood. Veel succes!